Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Tuesday, October 25, 2016

It's Scandinavian & Euro Trip! - Preparation

Referring to the previous entry.

Alright. Setelah seminggu jet lag. Almaklumlah akok tidak pernah ke negara Eropah, so jet lag melampau2 gitu.

Before ingatan makin lupus, baiklah cerita awal2 trip last Horneymoon haritu. Sebelum tu nak cerita, asalnya trip ni adalah trip training + FAT (Factory Acceptance Test) ke Svenborg, Denmark. Tapi alang2 company dah bayor flight return KL - Copenhagen, makanya sambil menyelam minum air, aku mintak date retun tu lambat seminggu.

Segala persiapan semua last minute. Walaupun ura-ura akan ke Denmark tu since awal tahun lagi. Tapi tak mahu la excited terlebih. Jadinya bila dah official keluar surat kena ke sana, which was dua minggu sebelum berangkat, barulah side planning *cough cough*, dibuat.

Oh ya. walaupun ticket return dibayar oleh company, tapi segala perbelanjaan dan hotel setelah habis training adalah tanggungan sendiri. Husband juga bayar tiket dia sendiri, cuma mintak company tolong bookan je.

Trip training ini aku pergi dengan 4 orang rakan sekerja dan pasangan masing2. Dieorang dah plan untuk first week kami akan group travel ke Scandinavian countries; Norway & Sweden menaiki cruise. Makanya aku ikutkan saja. Setelah dikira, tolak Scandinavian Trip, aku cuma ada balance 6 hari untuk next destinations.

Bermulalah sesi brainstorming aku dan suami. Pulun check Skyscanner, Tripadvisor dan blog walking. Mula-mula plan nak ke Germany then Switzerland. Tapi mengambil kira  tiket transportation (train & flight) yang mahal, so kami ubah plan untuk ke Amsterdam, Brussels, Paris dan London. Which  last minute kami terpaksa cancelkan Brussel sebab kawan aku cakap tak best kalau spend kat London dua hari je. Bye-bye Brussels

PREPARATION

Pakaian

Preparation tak boleh nak advise sangat. Coz terlalu singkat. Aku check suhu autumn kat sana around 11 - 18 deg C (aku silap besar!).  Aku dan husband masing2 cuma beli:


  • Baju n Seluar Heattech UNIQLO - highly recommended
  • Winter coat UNIQLO sehelai - good
  • Heattech socks UNIQLO - not recommended
  • Winter socks SOXWORLD - highly recommended
  • incase aku sparekan sepasang glove DAISO - not recommended
  • Kasut boot
Pastu, aku dapat mesej dari Leng cakap dia ada baju winter and kalau aku nak pinjam adalah di alukan. Sooooooo.. berdesup aku ke rumah Leng pinjam lagi beberapa helai winter coat. Hihi

 Thanks Leng.. sebab dah permudahkan urusan Nik, semoga urusan Leng dipermudahkan jugak. :)


Foods

Food pulak, hmmm sebenarnya tak perlu bawak foods pun sebab kat sana memang ada je restoran yang kita boleh makan. Tapi kalau anda jenis particular dan ingin berjimat cermat, boleh bawak foods sendiri.

Actually aku siap beli mini rice cooker tau, tapi sebab bantahan keras en suami, aku tak jadi bawak. hahaha.. Aku bawak maggi, biskut, campbell soups, milo 3-1 dan Brahims. yang mana semuanya kiteorang tak makan pun sebab makan kat kedai. Cuma milo 3 in 1 je yang habis.

Aku pulak jenis suka kicap dan sos cili dan past experience aku ke Bangkok,  jangan harap nak jumpa sos cili kat negara orang. Aku pun bawak la paket2 sos cili lebihan dari KFC dan fast foods dan... aku siap letak tambahan sos cili dan kicap dalam botol travel kecik (30ml) beli kat DAISO. One of the best decision so far. Sebab makanan omputeh tawar beb, tak kena dengan tekak Pantai Timur aku ni.

Kalau anda suka makan sos cili dan kicap, boleh lah ikut advise aku ni. Malangnya aku tak snap gambar dan botol2 tuu aku dan buang masa last day kat London.

Others

Erm..

Lipbalm
Moisturizer untuk muka dan badan
Vaselline!!

dan lain2 kalau rasa perlu

Aku bawak jugak sedikit barang mekap, tapi last2 tak pakai langsung. Cuma pakai foundation Mamadil je sebab  ada moisturizer, toner dan sunscreen skali. Sangat jimat space dan highly recommended. (kalau nak beli boleh beli dengan aku *promote*)

Transportation

Frankly speaking, aku sebenarnya main redah je beli tiket dan hotel. Aku bayar je semua sebab aku tahu peluang nak pergi Europe next time tu dh tak tahu bila, kalau nak cakap ni trip budget, memang NO-NO sbb semuanya last minute. Tapi aku cuma boleh cakap yang tiket flight within Europe countries adalah sangat murah dan aku sendiri terkejut. Hahaha.. maybe kalau proper planning aku boleh dapat cheaper than ape yang aku spend haritu.


Summary Transportation yang aku pakai

KL - Copenhagen                             : Flight Qatar Airways
Copenhagen - Oslo - Copenhagen   : DFDS Seaways
Copenhagen - Malmo - Copenhagen : Sewa van
Copenhagen - Amsterdam                  : Norwegian Air
Amsterdam - Paris                              : Thalys Train
Paris - London                                     : British Airways
London to Copenhagen                        : Ryan Air (not recommended, idk why we booked RyanAir.)

Overall, transportation yang kami guna sangat memuaskan hati kecuali Ryan Air. Next post aku cerita kenapa.

Hotels

Since hotel di Denmark telah dicover oleh company, hotel ke Oslo pulak atas Cruise, hotel kat Malmo jugak telah di book oleh colleague aku, aku cuma kena fikir pasal hotel kat Amsterdam, Paris dan London sahaja. Aku book melalui Agoda, Booking.com dan AirBnB.

FYI, hotel di Amsterdam adalah tersangat mahal. T.T

Summary Hotel:

Svendborg, Denmark -  Hotel AEro
Oslo - Commodore Cabin Cruise
Malmo - Good Morning Hotel
Amsterdam - AirBnB (BEST!!!)
Paris - Hotel Cambrai & Primiere Classe Roissy CDG Hotel
London - Hotel Berjaya Eden Park London

Isurance

Yup, we both ambil travel insurance. Even for first week aku di cover by company punya policy, but still aku ambil travel insurace sebab in between tu mesti aku ada jalan2 kan. lagipun aku ambil untuk husband aku skali.  Aku tak reti nak gtau betapa pentingnye travel insurace. Untuk aku, it keeps my mind at peace bila duduk kat negara orang.

So aku dapatkan online quotation from AXA dan AIG. Lepas tengok both policies, aku decided ambil VIP policy under AXA sebab lebih coverage and lagi murah.


Currency

Denmark  - Denmark Kroner (DNK)
Norway - Norway Kroner (NOK)
Sweden - Sweden Kroner (SOK)
Holland & France - Euro
UK - Pound (GBP)


ATM & Credit Cards

Plus jangan lupa activatekan atm card (CIMB & Maybank boleh activate online) dan juga kad kredit. Lesson learned sbb aku kena masa last trip pergi Krabi.

Apa lagi ya for preparation...? Kalau ada yang miss nanti aku update lain.

Next post will be; Denmark.


Belanja satu gambar :

Svendborg, Denmark October 2016








No comments: