Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Friday, August 27, 2010

true story : fibroadenoma

apakah? macam bunyi pelik saja kan?

i think most of my closest friends already know about this ; early this year i'd been diagnosed with fibroadenoma and i was admitted to the hospital to undergo biopsy to remove the tumor.

tumor huh? sounds like a big deal.
no worries dear.

taken from here : CENTURA

fibroadenoma adalah salah satu 'benign tumor' yang bermaksud non-cancerous tumor yang berada di.. ehem.. di dada perempuan.. i mean breast. biasanya benda alah ni jadi kat young woman. biasanya benda ni akan muncul time menstruasi dan akan surut bila dah habis minggu menstruasi tu.
macam mana nak tahu benda yang berketul tu adalah fibroadenoma?


"Described as feeling like marbles, these firm, round, movable, and rubbery lumps range from 1 cm-5 cm in size and can be up until lemon sized lump"


kiranya bulat macam guli, bergerak2 macam tikus (kalau kita rasa dia gerak pegi kekiri, jap ke kanan) dan tak sakit.


Pengalaman aku :

masa tu dalam tahun 2008, ada terbaca pasal pamplet untuk breast self screening. so balik tu, aku dengan ngada-ngadanya test buat macam dalam pamplet tu, pastu rasa macam ada lump kat tepi left breast. tapi kena tekan dalam-dalam baru ada rasa tu. then i did some research about this kind of lump. pastu macam dikata, boleh hilang dan tak merbahaya, aku pun lupa terus pasal ni.

one year later, i realized that the lump became bigger. masa ni dah start cuak. i went to hopital azzahra dekat bangi and doktor cakap no worries, it just a small cyst, will not getting bigger and painless. so dah kembali tak cuak. until akhir tahun 2009, i noticed a bump on my chest and i can feel the pain inside. besar macam syiling 20sen kalau tengok dari luar. tapi mengenangkan yang doktor cakap benda tu takpayah nk worries, so i let it duk diam-diam kat situ.

suatu hari, aku balik kampung and my aunt whom a sister (nurse) sembang2 dengan aku and mak aku. so i told them about this. my aunt suruh tunjuk, aku tunjuk la and to my shock, my aunt freaked out sebab dia cakap nape tunggu sampai besar macam ni. masa tu mak aku pun baru tahu pasal ni. dia cakap normal fibrodenoma should not bigger than that and it shouldn't hurt.

my aunt suruh cepat consult doktor dan bagi tahu yang this one is hurt. untuk menambah lagi kecuakkan aku, dia cakap risiko untuk dapat breast cancer sangat besar since family aku ada strong history about cancer sbb semua adik beradik arwah atuk, atuk aku sendiri and my mom's sister meninggal sebab cancer. masa tu aku rasa ngeri la pulak.

later, aku pun pergi hospital. doktor cakap, it is a tumor tapi dia tak boleh pastikan yang tumor tu kanser atau biasa je. she referred me to general hospital for biopsy on the following week. nanti baru dia dapat pastikan kanser ke tak. since aku ada final exam masa tu, aku mintak tangguh one month later.

during one month tu, tak tahu la apa perasaan yang aku ada. berkecamuk. yang paling aku risau kalau2 benda tu breast cancer. ye lah, most of my family member died because of cancer, who knows it might be my turn pulak. yes i know it sounds silly tapi masa tu depress, macam-macam aku fikir. i did a lot of research about breast cancer. tension sangat sampai aku fragile gila, kalu teringat je mesti nangis. masa tu tak ramai pun tahu. aku cuma tak nak bagi false alarm je. benda tak sure kan. pastu aku doa harap-harap bukan.. ada satu hari tu, aku ke rumah kazen aku, anak dia tersangat la hyperactive. tengah duk main-main tu, dia terlangar aku dah terhantuk kat dada aku. sakit yang amat sampai aku menangis pelan-pelan. kan nanti kazen aku tanya, aku xnak bagi tahu.

tapi aku syukur, people around me yang tahu pasal ni memang supportive gila sampai aku boleh bertahan dari jatuh tersungkur. and some of them did pray for me hingga hari aku operate.

masa hari aku operate, aku tengah intern. lepas operate tu doktor bagi aku tengok tumor tu, besar gak, dan tumor tu sebenarnya dalam, dekat dengan rib aku, so banyangkan macam mana besarnye benda tu sampai boleh nampak dari luar. lepas operate tu aku boleh balik terus. memang teruk gak la lepas tu. tiga hari bleeding teruk. masa tu aku memang dah tak malu dah menangis. sebab sakit yang amat. yang paling sedih, it left me a mark on my chest. lebih kurang 1 inch. berat badan pun susut dari 48kg to 44kg in less than 3 weeks.

alhamdulillah, lepas beberapa kali pergi follow up session, doktor cakap sample yang dia amik tu positif fibrodenoma, bukan kanser. aku memang lega sangat. terima kasih untuk doa. juga untuk umi & abah yang selalu teman aku ke hospital dari first day dan tolong lap badan aku everytime aku bleeding teruk. cuma terkilan yang doktor cakap, memang parut tu takkan hilang. =(


sekarang nasihat aku, kalau ada benda unsual yang anda sedar, tolong check awal2. jangan sampai kena operate. sbb sebenarnya ada rawatan lain selain dari tu. and if anda rasa down gile-gile, please jangan simpan sorang-sorang, share with somebody. jangan amik serius sangat but jangan amik sambil lewa..

and for all woman, kalau rajin, cubalah jenguk laman web http://www.breastcancer.org/. it is good to know, good for us as a woman.

rejoice. =)


*tapi, after 4 months, parut operate tu still sakit. anyone can answer me?

7 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

akak baca kisah adik ni. akak pun baru sebulan dpt tahu ada ketulan sebesar 10mm kat breast sebelah kanan. pakar radiologi minta akak pantau selama 5 bulan lepas tu buat ultrasound semula. nak tunggu 5 bulan tu ya allah...terasa berkecamuk sgt fikiran ni. risau, takut, tido mlm pun tak lena....teringat mcm2

Anne Rihann said...

salam, sy br je doc diagnos ada fibro ni, taun lps check ada 1 je, n then lepas 8 bulan sy check balik ada 4 kanan, 4 kiri, :( cuma yg paling besar 3cm-2.5cm mmg doc suruh remove. wpun sedih tp masih bersyukur sbb bukan kanser. anyway thnx sharing. sy tgh study psl benda ni la, nak tau psl sakit sndiri.

Iylia said...

sy baru je dpt tau sy ade breast lump semalam after doc check. dh perasan benda ni lama tp kejap ada kejap ilang. tp last few months dh rasa obvious.. lps dpt tau tu mcm2 benda bputar kt kepala..
doc advised utk operate

Alia Fazani said...

As slm sis..sy pn doc sahkn de fibrodenoma..alhamdulillahbslmt mjalani pmbedahan kecil..xpe biar bparut skrng..jk akn dtg ia memudaratkn??silap2 buang semua skali...ag ssh

Alia Fazani said...

As slm sis..sy pn doc sahkn de fibrodenoma..alhamdulillahbslmt mjalani pmbedahan kecil..xpe biar bparut skrng..jk akn dtg ia memudaratkn??silap2 buang semua skali...ag ssh

Alia Fazani said...

As slm sis..sy pn doc sahkn de fibrodenoma..alhamdulillahbslmt mjalani pmbedahan kecil..xpe biar bparut skrng..jk akn dtg ia memudaratkn??silap2 buang semua skali...ag ssh

alice Chan said...

Hi
aka ama sedih nih.. aka berumur 39 tahun .. 5 Jun 2014 nanti aka dah 40 tahun. Bulan February 2014 aka menjalani memogram & ultrasound. Ya Allah.. terkejut aka.. ada ketulan sebesar 18x31x36mmkat right breast dan 4x8x10 (ada dua ketulan kat right breast) dan kat left breast terdapat 2 ketulan.. Tapi tak lah besar (8x15x16mm & 7x12x13mm)

Adiktu kata.. "aka jnagn bimbang.. air je.. takmerbahaya.. ramai wanita yang datang kesini buat memogram menghadapi masalah yang sama" Mendengar semua ni aka pun lega lah.. tak risaupun...

Suatu hari Husbann tak sengaja.. Pupppp.. siku terkena kat payudara aka..Auchttt!!!!!!!!!!.. ya Allah sakitnya... sampai keluarair mata lah

Selepas kejadian tu.. ketulan tu membesar... aka mula risau.. aka buat ultrasound kali ke dua pada bulan may 2014...OMG!!!!.. mengejutkan (right breast 51X38X51mm - 1 je) Left breast ada 3 pula (semua kecil-kecil)

Sejak tu aka mula risau.. setiap malam aka menagis.. aka takut coz ayah aka mengidap canser tiroid.. Sekarang masih menjalani rawatan di hospital Tawau, Sabah.

Husband bingung melihat aka nangis setiap malam.. pas tu kita pergi ke klinik suasta.. Jumpa Dr.. Dr syorkan buat biopsy
Cucuk jarum halus kat ketulan and sedut air kat dalam tu.. and dr geser-geserkan jarunya supaya tisunya diambil sedikit.. ala taklah sakit.. macam kena gigit semut je.

seminggu kemudian keputusan kelur..Berdebar jantung aka... Sangan takut... Nak tau apa dr kata??

"Report ni mengatakan ia bukan canser"

Wahh leganya aka masa tu.. Tapi!!!!! Dr kata lagi

"Saya tidak boleh mengatakan yang ianya bukan canser coz Puan ada keturunan yang mengidap canser.. I syorkan Puan buat bipsy kali kedua (Pembedahan) agar kita boleh mendapat satu keputusan yang tepat"

Dengar pemebdahan.. aka amat takut... sejak 05/05/2014 hingga kehari ini aka masih belum buat keputusan.. sebaliknya benda ni menghantui fikiran aka.. setiap malam aka menangis.. hingalah kehari ini 23/05/2014

Aka minta pandangna dan nasihat dari seluruh rakyat malaysia

Sekian